2 Aralık 2016 Cuma

Doğuşundan Günümze HTML'in Hikayesi

1980 yılında yani gb'lik veya tb'lik taşınır belleklerin olmadığı dönem  CERN’de programcı vasıfı ile buunmakta olanTim Berners-Lee, CERN araştırmacılarının bilgilerini ve dökümanlarını birbirleriyle paylaşabilmeleri için bir sistem olması gerektiğine inanıyordu.

Düşünsenize o kadar bilgi ve dökman var ama ne taşınır bellek ne WhatsApp ne de mail var :) genç arkadaşlar düşünemeyebilir ama  cep telefonu diye birşey de yok...

Gel gelelim Tim Berners abimiz bu yüzden prototip olarak ENQUIRE isimli sistemi önermiş. 1989 yılına gelindiğinde internet tabanlı sistemin ilk temellerini yine aynı isim Tim Berners Lee atmıştır. Elinin altında CERN gibi bir kaynak olunca hazır başlamışım der ve 1990 yılında HTML işaretleme dilini geliştirmesinden sonra World Wide Web(WWW) sisteminide kurar. Bu şekilde CERN'de bilgi paylaşımını kolaylaştırma amacı doğrultusunda ortaya çıkan HTML günümüzde hayatımızın vazgeçilmezi olan internetin başlıca temelini oluşturmuştur.

HTML ( Zengin Metin İşaret Dili-İngilizce Hyper Text Markup Language, ks. HTML) günümüzde İnternet üzerinde veri paylaşımı için kullanılan en yaygın metin tabanlı dildir. Tabi şu anda kullanılan HTML de bu güne kadar evrim geçirmiştir bir çok yenilik ve eklentiler edinmiştir. Hatta gene Tim Berners abimiz tarafından CERN ve bu sefer işin içine MIT'de giriyor bünyesinde 1994'de kurulan  örgüt W3C (World Wide Web Consortium ya da kısaca W3C) ile WWW standartlarını da belirlemiştir.



BAŞLANGIÇTAN GÜNÜMÜZE HTML'in GELİŞİMİ



HTML 1.0
Çok seviyeli başlıklar, paragraflar ve maddelenmiş listeler için özel formatlamadır.Bu sürüm şimdi görüceğimiz diğer versiyonlara göre çok kısıtlama getirilmiş versiyondur.

HTML 2.0
Bu versiyon 1994 yılından önce web dökümanlarında kullanılan eklenti ve özellikleri kaynak olarak çıkartılmıştır.En büyük faydası doldurulabilir formlar oluşturulmasıdır.

HTML 3.2
W3C nin kurulması ile standartlaşan HTML ‘in 3.2 versiyonuyla birlikte diğer önceki iki sürüm arasında baya bir yol kat ettiği ortaya çıkmıştır. Sayfa görünümü üzerinde ileri derece kontrol, manşetlerin yönetilmesi, dinamik dökümanlar, matematik dökümanlar, CSS bunlardan bazıları.

HTML 4.0
Şu an kullandığımız HTML standardıdır.Önceki sürümdeki gereksiz kodlar 4.0 da kaldırılmıştır
.
HTML 5
HTML5, internet’in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür.Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümleri tarafından kısmen desteklenmektedir, Kısaca H5 Google Chrome ve Safari tarayıcılarının güncel sürümleri üzerinde, deneme aşamasında da olsa çok daha iyi bir şekilde çalışmaktadır.
HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın, yine de fazladan yazılan kodların işlevselliği bozduğu bilinmektedir. Bu yüzden HTML 5 bu ihtiyaçları karşılamak adına geliştirilmeye başlanmıştır. Video paylaşım sitesi Youtube, deneme aşamasında HTML5’i kullanıcılarına sunmaktadır.
HTML5 kullanmak aynı zamanda UI (kullanıcı arabirimi) mühendislerinin ve back end (sunucu uygulama) geliştiricilerinin sadece tek codebase kullanımından yararlanabiliyor olmaları demektir. Yapının temelleri aynı kalsa da, her platforma entegre edilmiş back end layerlar ve görüntüler olabilecektir.

HTML 5.1
Yeni sürüm, web uygulamalarında yaygın olarak kullanılan HTML’in beşinci sürümüne gelen ilk minör güncelleme. W3C ekibinin blog yazısında “Bu sürümde web uygulama geliştiricilerine yardım edecek yeni özellikler sunulacak, yeni elementler eklenecek ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacıyla user agent’lar için net uyum kriterlerini tanımlamaya yönelik özen gösterilmeye devam edilecektir.” deniliyor.

2014’te çıkan HTML 5’e göre HTML 5.1 büyük bir sürüm değil. Buna rağmen srcset, <picture>, <summary> ve type=”context” gibi özellikler getiriyor. Yeni sürüm ayrıca web animasyon efektlerini geliştirmek için requestAnimationFramew API ile geliyor.

Yeni eklemelerin yanında güncellenmiş HTML standardı, iç içe geçmiş <header> ve <footer> elementleri ve opsiyonel url= özelliği gibi düzenlemeleri de içeriyor. Konsorsiyum, ayrıca medya kontrolörleri ve command API gibi bazı eski özellikleri kaldırmış.

HTML 5.0 ve HTML5.1 arasında eklenen özellikler olarak aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.



XHTML Nedir?

XHTML kısaltmasının açılımı İngilizce’de eXtensible Hyper Text Markup Language yani dilimizde ki karşılığı ise “Geliştirilebilir Büyütülmüş Metin İşaretleme Dili”dir.
•XHTML aslında HTML içinde kullanılabilen bir XML uygulamasıdır.
•XHTML’in çıkış amacı HTML’in “kirli” yapısını yenilemektir.
•XHTML 1.0 aslında HTML 4.0.1 ile hemen hemen aynıdır. (Bütün elemanları barındırır.)
•XHTML’in kuralları sabittir, XHTML daha temiz ve düzenlidir.
•XHTML standartlara sâdık kodlama, CSS temelli tasarım ve XML’e geçişte bir basamaktır.
•XHTML’i çoğu tarayıcılar tanır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder